Aloittelevan ratsastajan yleisiä virheitä

Ratsastaminen on hauska harrastus, jossa yhdistyy yhteistyön tekeminen hevosen kanssa, liikunta ja luonnosta nauttiminen. Koska lajiin liittyy monia aspekteja, voi se olla aloittelijoille haastava. Uusia, opittavia asioita on paljon, joten aloittelija sortuu virheisiin helposti. Kannattaakin aloittaa hitaasti ja totutella hevoseen kaikessa rauhassa.

Tasapaino on yksi haastavimmista asioita aloittelijoille. Hevosen liikkeeseen tottuminen vie usein aikansa. Moni aloittelija nostaakin kädet ylös, jopa olkapäiden tasolle tasapainoa etsiessään. Tämä on kuitenkin vaarallista, sillä suitset jäävät pitkiksi, eikä ratsastaja voi hallita ratsuaan tai reagoida sen liikkeisiin tarpeeksi nopeasti. Tasapainoa saatetaan myös hakea istumalla kyyryssä. Tämä myös syö ratsastajan kontrollia, vaikka monet cowboy-elokuvien lehmipojat näyttäisivätkin hienoilta kyyryssä istuessaan. Hevosta on helpompi hallita suorassa, mutta rennossa ryhdissä. Liian tiukka ja suora asento voi viestiä hevoselle hermostumisesta ja saada sen varuilleen tai hämilleen.

Jalkojen asento ja energiataso ovat myös tärkeitä ratsastuksessa. Jännittyneet, tiukasti puristariding-768586_960_720vat jalat viestivät hevoselle hermostuneisuudesta, ja hevonen voi myös tulkita puristuksen kehoituksena liikkua eteenpäin. Jalustimen tulee olla sen verran korkealla, että polvi koukistuu hieman, mutta ei paljon. Kengän ei tulisi olla liian pitkällä jalustimella, vaan noin päkiän verran. Kantapäät pyritään pitämään alhaalla. Juostessa tarkoitus on ottaa hevosen liike vastaan keskivartalolla, ei jaloilla. Moni aloitteleva ratsastaja hyppiikin satulassa jalkavoimien varassa, jolloin helposti jää hevosen rytmistä jälkeen.

Suistsista pitäminen vaatii myös jonkin verran keskittymistä. Liiallinen puristaminen ja liian tiukat suitset tekevät ratsastamisesta hankalaa, sillä hevonen voi tulkita ne kehotuksena pysähtyä. Suitsien ei myöskään pitäisi olla liian löysällä, sillä silloin ei voi hallita hevostaan. Hevosen nykiessä tai liikuttaessa päätään, suitset monesti karkaavat aloittelijan käsistä ja jäävät liian pitkiksi. Ratsastajan tuleekin jatkuvasti tarkkailla hevosensa liikkeitä ja pysyä niissä mukana, jotta kontrolli säilyy. Hevosen seuraaminen kehon avulla ja silmäkulmasta on tärkeää, mutta älä kuitenkaan tuijota hevosta koko ajan, tai päädyt kyyryyn.

Muista myös hengittää. Muistettavien asioiden paljous ja suuri eläin saavat aloittelevan ratsastajan pidättämään hengitystään etenkin juostessa. Rentoudu, ja lähetä hyviä viboja hevosenkin suuntaan, jotta ratsastaminen olisi hyvä kokemus molemmille.