Tämä sivu kertoo, mitä varusteita ratsastukseen tarvitaan. Mikäli ratsastaminen kiinnostaa tai olet harrastanut sitä jonkin verran, löydät täältä lisätietoa eri lajeista, varusteista ja kulttuurista. Lue esimerkiksi, mitä varusteita vaaditaan lännenratsastukseen tai laukkaurheiluun, tai mitä tarvitsee mukaan hevosvaellukselle.

Vaikka hevosen historia yltää 50 miljoonan vuoden päähän, ensimmäiset havainnot hevosista Suomessa liittyvät rautakauteen. Siitä lähtien hevonen onkin ollut tärkeä osa monen suomalaisen elämää. Se on saanut osansa kulttuurissa esimerkiksi korujen aiheena ja lauluissa. Suomenhevonen jalostettiin työhevoseksi pohjoisen karuihin oloihin, ja onkin palvellut suomalaisia niin pellolla kuin sodissakin. Monen perhealbumista löytyy kuvia suomenhevosista.

Vaikka hevosten käyttö peltotöissä onkin vähentynyt marginaaliseksi koneiden yleistyttyä, on hevosilla yhähorse-806397_960_720 paikka suomalaisten sydämissä. Moni aloittaa ratsastusharrastuksen, ja talleja riittääkin ympäri maata. Hevosalaa voi jopa opiskella Suomessa. Nykyisin hevoset liittyvätkin enemmän ajanviettoon kuin työhön. On useita hevosurheilulajeja, joita Suomessakin harrastetaan aktiivisesti. Hevosen pitäminen on kallista eikä monella ole aikaa siihen, joten vuoratallit ja -hevoset ovat yleistyneet alalla.

Suosituimmat hevosurheilulajit Suomessa ovat kouluratsastus sekä esteratsastus. Lisäksi raviurheilu on kesäisin suosittua sohvaurheilijoidenkin parissa. Raveissa vedonlyönti on suosittu osa jännitystä. Ravitapahtumia on kesäisin ympäri Suomea, ja moni lähteekin mielellään katsomaan tai seuraa vähintään uutisista, mitä raveissa tapahtuu. Myös kouluratsastuksessa ja esteratsastuksessa kilpaillaan säännöllisesti. Suomi on päässyt kouluratsastuksen saralla Olympiakisoihinkin. Suomessa käy usein myös kiertävä hevosshow Apasionata, joka kerää ihmiset ihailemaan, miten koulutus, työ ja kärsivällisyys voivat saada eri lajit toimimaan yhdessä.

Tutustu siis lähemmin hevosharrastukseen ja sen vaatimiin varusteisiin sivuillamme. Täältä löydät kaikki oleelliset perustiedot, ja voit välttää yleisiä aloittelijan virheitä. Hevosharrastus on palkitseva ajanviete, joka opettaa paljon kärsivällisyyttä, yhteistyökykyä ja järjestelmällisyyttä.