Hevosen merkitys historiassa

Tuskin kukaan pystyisi täydellisesti kirjoittamaan hevosen pitkää ja upeaa historiaa, joka sai tiettävästi alkunsa jo yli 50 miljoonaa vuotta sitten Pohjois-Amerikan kasviksia ja eläimiä syövästä arasta eläimestä. Puolitoista miljoonaa vuotta sitten tämä hevosten esi-isä kehittyi nykyiseksi hevoseksi, ja noin 900 000 vuotta sitten eläin levittäytyi myös niin kutsuttuun “vanhaan maailmaan”, jossa se sai ensikosketuksensa ihmisiin. Yli viidentuhannen vuoden ajan on hevonen ollut merkittävässä roolissa niin sodan kuin rauhankin aikana. Hevosten selässä ovat sivilisaatiot saaneet alkunsa ja loppunsa, ja hevosten käytöstä on jäänyt jälkiä jokaisesta historian käänteestä. Kuitenkin 30-luvun teollistumisen myötä me ihmiset olemme vähitellen unohtaneet, kuinka paljon olemmekaan tälle eläimelle kiitollisuudenvelassa.

Ennen höyryjunien keksimistä 1800-luvun alkupuolella oli hevosella ratsastaminen ainoa keino liikkua paikasta toiseen ihmistä nopeammin. Koska matkanteko on yksi ihmisen kehityksen tärkeimmistä elementeistä, voidaan hevosen historiaa pitää myös sivilisaatioiden historiana – ne kulkevat käsi kädessä. Historia olisi todennäköisesti aivan toisenlainen, jos ihminen ja hevonen eivät olisi aloittaneet yhteistä taivaltaan toistensa rinnalla hiukan alle miljoona vuotta sitten. Kumpainenkin lajeista on kehityksessään ollut toisistaan riippuvainen, ja ihminen luultavasti hevosta paljon enemmänkin.

horse tamedEnsimmäisen kerran hevonen kesytettiin jo yli 3000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua eteläisen Venäjän alueella, josta se levisi muinaiseen Lähi-Itään noin tuhat vuotta sen jälkeen. Tätä ennen oli aasia käytetty eräänlaisena juhtieläimenä. Hevosta käytettiin vetämään erilaisia kulkuneuvoja ja vaunuja ja kasvavassa määrin ratsastamiseen aina noin 2000 eKr. alkaen. Hevosia on käytetty niin sodankäynnissä, metsästyksessä kuin myös kulkuvälineenä. Niitä on aina kunnioitettu ja arvostettu, ja hevoset olivat jo muinaisessa taiteessa näkyvästi esillä viisaina ja empaattisina eläiminä.

Nykyään hevosta käytetään moderneissa länsimaissa lähinnä harrastuspohjaiseen ratsastamiseen tai urheiluun esimerkiksi ravien tai esteratsastuksen muodossa. Monille on suurta huvia veikata voittavien hevosten puolesta esimerkiksi erilaisilla vedonlyöntisivustoilla, joista esimerkkinä mainittakoon http://www.ace-ten.com/fi/. Hevosta pidetään yhä uljaana ja arvokkaana eläimenä, joka ei milloinkaan ole menettänyt ihmisten kunnioitusta. Se on monen pikkutytön rakastama ja sotilaiden arvostama eläin, jonka kauneus ja ylväys jättävät monet muut eläimet tyystin sen varjoon.