Hevosurheilulajit vaativat omat varusteensa

Erilaisissa lajeissa tarvitaan tavallisten ratsastusvarusteiden lisäksi monia erikoisvarusteita. Niin koulu-, ravi-, lännen- kuin esteratsastukseen ja laukkaurheiluunkin tarvitaan erilaisia varusteita. Lajikohtaisiin varusteisiin tutustuu paremmin, jos jonkin laji alkaa kiinnostaa enemmän ja sitä alkaa seurata.

  • Kouluratsastus: Kouluratsastuksessa etenkin pukeutumisen ja asusteiden värit ja tyyli ovat tiukkaan säänneltyjä. Myös varusteiisiin ja hevosen ulkonäköön liittyviä säännöksiä on monia. Kouluratsastuskilpailuissa voi verryttelyssä käyttää pitkää raippaa ja hevosen jalkasuojia, mutta kilpailualueella ne ovat kiellettyjä. Kannukset sen sijaan kuuluvat kouluratsastukseen.
  • Lännenratsastus: Tässä lajissa pukukoodi on rennompi. Siinä vaatetus perustuu käytännöllisyyteen, värikkyyteen ja karjapaimenperinteeseen. Kilpailuissa ei tyypillisesti käytetä kypärää, paitsi alle 16-vuotiaiden sarjassa.
  • Raviratsastus: Raveissa tärkein ero muihihorseback-riding-364241_960_720 (1)n lajeihin on kärry. Hevonen käyttää kevyitä silavaljaita, joilla vedetään tasapainotettua, kevyttä kilpakärryä. Varusteet on suunniteltu niin, että ne häiritsisivät hevosen suoritusta mahdollisimman vähän ja suojaisivat tätä ulkopuolisilta häiriöiltä. Myös jalkasuojat ovat yleisiä vammojen ehkäisemiseksi.
  • Laukkaurheilu: Laukkakisoissa ei käytetä täysin perinteisiä ratsastusvarusteita. Siinä varusteista on keskitytty kehittämään mahdollisimman kevyet ja minimaalisesti hevosen suoritusta häiritsevät. Satula on huomattavasti pienempi kuin tavalliset ratsastussatulat ja jalustimet sijoittuvat ylemmäs, jotta jockey voi olla mahdollisimman virtaviivaisessa asennossa. Laukkaurheilukilpailussa hevoselle saatetaan myös lisätä lyijypainoja, jos jockeyn paino ei yllä minimirajaan. Kilpailuissa myös käytetään apuohjaimia, joiden on tarkoitus lisätä turvallisuutta kaatumistilanteessa. Hevosilla käytetään usein jalkasuojia.
  • Esteratsastus: Yhdessä vanhimmista kilparatsastuksen lajeista on jonkin verran muodollisuuksia. Siinä käytetään tavallisesti erikoissatulaa, joka on muotoiltu siten, että ratsastaja saa siitä polvilleen tukea ja voi mukautua hyppyliikkeeseen. Martingaali on tyypillinen apuväline, sillä esteratsut usein viskelevät päätään. Myös tavallista vahvempia kuolaimia käytetään usein. Jalkasuojat auttavat suojaamaan hevosta loukkaantumisilta. Ratsastusasu puolestaan on melko muodollinen, joskaan ei yhtä muodollinen kuin kouluratsastuksessa. Pitkä raippa sekä kannukset ovat sallittuja, sekä kypärää ja turvaliiviä suositellaan. Hevosen ulkomuotoon liittyy myös vähemmän sääntöjä kuin kouluratsastuksessa, jossa harja on palmikoitava tai laitettava nutturoille.

Suomessa hevoset ovat kuuluneet vahvasti historiaan, ja nykyään koulu- ja esteratsastus ovat suosituimmat hevosurheilulajit. Lisäksi moni nauttii siitä, että saa katsella ja lyödä vetoa raveissa.