Kuinka aloittaa hevosharrastus

Hevosharrastus on helpoin aloittaa etsimällä paikallinen talli ja ottamalla ratsastustunteja. Ratsastustunneilla oppii olennaisimmat asiat paitsi hevosten käsittelystä, mutta toisinaan myös jonkin verran hoidosta. Monissa paikoissa voi oppia satuloimaan hevosensa itse, harjaamaan sen sekä oppia sen arjesta.

Talleja on ympäri Suomea, joten sellaisen löytäminen ei usein ole vaikeaa. Moni talleista sijaitsee kuitenkin maalla, joten ilman omaa autoa tai autonkäyttömahdollisuutta niille voi olla vaikea päästä. Monissa paikoissa on myös turismiin erikoistuneita talleja. Ratsastustunnit eivät tavallisesti ole halpoja, sillä hevosten pitäminen ja hoitaminen on etenkin Suomen oloissa yleensä kallista. Tunneista voi kuitenkin saada paljousalennusta, jos ostaa kerralla esimerkiksi puolen vuoden tunnit.

Myös vapaaehtoistoimiimages (41)nnalla voi oppia hevosista ja niiden pitämisestä. Mikäli on aikaa, voi vaikka lomalla osallistua eläinsuojelukeskusten tai yksityisten ihmisten arkeen ja hevostenhoitoon erilaisten ohjelmien kautta. On monta verkkosivua, jotka tarjoavat majoituksen ja ruoan työtä vastaan. Näissä paikoissa voi oppia tehokkaasti, mitä hevosen pitäminen oikeasti vaatii, ja kuinka niitä huolletaan päivittäisessä elämässä. Suuri osa työstä on kuitenkin usein fyysistä, joten pitää olla valmis tinkimään lomasta oppimisen vuoksi. Ratsastamista voi kokeilla monissa näistä paikoista, mutta usein aloittelijan kontille voivat jäädä lähinnä arjen askareet kuten siivous ja ruokinta.

Jos hevosharrastus jatkuu pidempään ja kiinnostaa sijoittaa hevoseen, on myös monia vaihtoehtoja. Kiireen keskellä voi olla yksinkertaisinta vuokrata hevonen joltain tallilta, ja käydä ratsastamassa sillä silloin, kun tahtoo. Näin välttyy aikaa vieviltä tallitöiltä. Hevosen voi myös ostaa ja sijoittaa vuokratalliin. Vuokratallilla voi usein maksaa palvelusta kuten hevosen hoidosta.

Silloin, kun haluaa sitoutua harrastukseen täysillä, voi ostaa tai rakentaa tallin ja hevosia. Tämä vaatii jo huomattavan määrän perehtymistä ja aiheen opiskelua. Hevosia ei kannataa ostaa vain yhtä, sillä ne ovat sosiaalisia eläimiä ja voivat kärsiä yksinolosta. Talli voi olla pihatto tai suljettu tila. Pihatto on silloin kätevä vaihtoehto, kun on tilaa. Siinä hevoset voivat mielensä mukaan olla toistensa seurassa ja tarpeen vaatiessa päästä suojaan. Se kuitenkin vie tilaa ja voi tehdä pihasta hyvinkin mutaisen sadekeleillä eläinten vaeltaessa paikasta toiseen. Perinteinenkin talli on suunniteltava hyvin, jotta varusteiden säilöminen ja liikkuminen sujuisi turvallisesti.