Mitä ottaa mukaan hevosvaellukselle

Hevosen kanssa vaeltaminen on yksi hauskimpia aktiviteetteja, mitä ratsastamalla voi tehdä. Luonnosta nauttiminen ja liikunta tekevät hyvää sekä ratsulle että ratsastajalle. Luonnossa hevonen voi kävellä viisi kilometria vain laiduntaessaan, ja eläimen kehostakin näkee, että se on luotu liikkumaan. Voimakas ja virtaviivainen vartalo on omiaan juoksemiseen.

Kun lähtee vaellukselle, tarvikkeet riippuvat myös siitä, montako vaeltajaa lähtee mukaan. Yksin vaeltava voi tarvita enemmän asioita, kuin ryhmässä vaeltava, sillä ryhmässä varusteet voi jakaa ratsastajien kesken. Varusteiden määrä riippuu myös siitä, kuinka pitkä vaellus on kyseessä.

Mukaan tarvitsee tietenkin kaikki perusvarusteet, eli satulan, suitset, kypärän, köyttä ja hyvät vaatteet. Vaatetuksessa kannattaa varautua tuuleen, sateeseen, kylmään sekä helteeseen. Helposti vaihdettavat kerrokset ovat hyvä valinta. Parin tunnin vaellukselle ei paljon enempää tarvitsekaan. Matkapuhelimen, hyönteiskarkotteen, aurinkovoiteen, vesipullon ja eväät voi myös ottaa mukaan.

Pidemmälle ratsastukselle voi lisäksi ottaa mukaan GPS:n tai kartan, ensiaputarvikkeet, ylimääräiset suitset, loimen, pullon, taskulampun ja vettä tai ruokaa myös hevoselle, ellei matkalla ole mahdollisuutta syömiseen tai juomiseen. Luonnossa hevonen laiduntaa jopa 70% ajasta, joten riittävä ruokailu on sen terveydelle tärkeää.

Ensimmäisille pitkille vaellwhite-horse-1136093_960_720uksille kannattaa lähteä kokeneemman ratsastajan kanssa. He voivat osata neuvoa ja auttaa tilanteissa, joissa omat tiedot ja taidot eivät riitä. Etenkään aloittelijan ei kannata lähteä yksin. Hevosvaellus on turvallisempaa seurassa, sillä onnettomuustapauksessa on helpompi saada apua.

Hermostunut aloittelija voi saada myös hevosen hermostumaan, ja esimerkiksi yllättävät sään muutokset voivat myös saada hevosen säikyksi. Tämän vuoksi on hyvä tuntea hevosensa ennen kuin lähtee sen kanssa maastoon. Luonnossa ratsun ja ratsastajan välinen suhde korostuu entisestään. Mikäli hevonen säikkyy helposti, ei esimerkiksi tuulisella säällä vaeltaminen ole hyvä idea. Osalla hevosista voi olla myös hyvin tarkkoja pelkoja tai traumoja, jotka voivat aiheuttaa matkalla yllätyksiä. Jos hevosesi pelkää esimerkiksi veden ylittämistä, voi auttaa se, että paikalla on toinen hevonen, joka voi toimia johtajana ylitystilanteessa. Hevonen on erittäin sosiaalinen eläin, joten lajitoverin läsnäolo voi tarjota lempeä ja lohtua myös tauoilla.