Mitkä ovat tärkeimmät varusteet ratsastukseen

Hevosurheilu on ollut kautta aikojen suosittu harrastus. Se lähti tarpeesta tehostaa liikkumista ja työntekoa, ja kehittyi urheiluksi enemmän yläluokan keskuudessa sekä ratsastajien esitellessä taitojaan toisilleen ja muille. Ratsastajat ovat aina käyttäneet jonkin verran varusteita ratsastusmukavuuden, turvallisuuden ja hevosen ohjattavuuden parantamiseksi.

Ratsastusvarusteiden määrä ja laatu riippuvat siitä, kuka ratsastaa, mikä on ratsastuksen tarkoitus ja sen tyyli. Kouluratsastuksessa, vaelluksilla ja vaunuajeluilla varusteita tarvitaan enemmän kuin kokeeneen ratsastajan tehdessä kierroksia harjoitustilassa. Lisäksi erilaisiin hevosurheilulajeihin kuten pooloon tai raveihin tarvitaan erikoisvälineitä.

Perusvarusteet ratsastukseen ovat yksinkertaiset. Satula, suitset, riimu, kypärä ja oikeanlainen vaatetus ovat tärkeimmät ratsastajan varusteet. Kypärän pitää sopia hyvin, jotta se suojaa kaatuessa tehokkasti, ja suitsien sekä satulan on istuttava hevoselle mukavasti, jotteidownload hankausta tai epämukavuutta synny. Tavallisesti nahasta tai synteettisestä materiaalista valmistetun satulan tarkoitus on parantaa sekä hevosen että ratsastajan mukavuutta, ja sen päällä on turvallisempaa istua kuin paljaalla selällä.

Oikeanlainen vaatetus on tärkeä osa ratsastusta. Se takaa mukavuuden ja turvallisuuden. Kengät ovat yksi tärkeimpiä varusteita, niiden on sovittava jalustimiin hyvin, jotta ratsaille nouseminen ja selästä laskeutuminen olisi turvallista, eivätkä kengät vahingossa takertuisi jalustimiin kaaduttaessa. Muutenkin on hyvä välttää koruja ja muita elementtejä, jotka voivat takertua satulaan tai suitsiin kaatuessa, ja näin aiheuttaa vaaratilanteita.

Loput vaatetuksesta riippuu paljolti säästä ja olosuhteista. Pitkät housut ja hihat ovat paras valinta ratsastukseen, sillä ne suojaavat jalkoja ja käsivarsia. Housujen on hyvä olla joustavaa, istuvaa ja mukavaa materiaalia. Viileällä ilmalla niiden alla voi käyttää kerrastoa. Paidan on hyvä olla suojaava ja pitkähihainen. Kevyt paita riittää sisällä ratsastaessa, sillä ratsastaessa voi tulla kuuma. Ulkona kannattaa sään mukaan laittaa alle kerrasto ja/tai takki tai liivi, joka suojaa tuulelta. Myös turvaliivi voi olla käytännöllinen valinta. Ulkona myös huomioliivi voi olla tarpeen, etenkin jos ratsastusreitillä on teitä. Hyvin istuvat, kevyet hansikkaat ovat myös käytännöllinen varuste ulkona ratsastaessa. Mukaan on hyvä varata köyttä yllättäviä tilanteita varten. Sen avulla voi johtaa takana tulevia hevosia tai sitoa oman hevosen puuhun tarpeen vaatiessa.