Piiska tai kannukset – ovatko ne tarpeen?

Aloittelijalla saatta olla monia kysymyksiä ratsastukseen liittyen. Satuttavatko suitset hevosta? Tuntuuko paino selässä ikävältä? Entä piiska ja kannukset, joita näkee elokuvissa ja kouluratsastuksessa? Ratsastaminen on hevosen kanssa kommunikointia, ja aloittelija vasta opettelee kommunikaatiotaitojaan. Kehittynyt ratsastaja kuitenkin tuntee hevosensa ja osaa työskennellä sen kanssa, jolloin myös erilaiset apuvälineet voivat olla tarpeen.

Piiskaa saatetaan opettaa käyttämään ratsastustunneilla jo melko varhaisessa vaiheessa, sillä se auttaa hevosen hallintaa. Piiskoja on erilaisia. Lyhyt piiska käy hyppäämisen, keskipitkä koulutukseen ja pitkä kouluratsastukseen. Usein sen liikuttaminen tai asento riittää hevoselle motivaatioksi. Tavallisesti piiskalla vain taputetaan hevosta joko ratsastajan jalan takaa tai olkapäältä, jotta tämä keskittyisi käsillä olevaan asiaan eikä esimerkiksi söisi ruohoa. Piiskalla ei koskaan saisi lyödä niin kovaa, että se jättää hevoseen merkin. Sen ylikäyttäminen voi aiheuttaa vaaratilanteita. Traumojen ja pelkotilojen syntyminen voi tehdä hevosesta säikyn ja epävakaan. Hevosen tulisi kunnioittaa sinua ja pitää sinua johtajana, mutta ei kokea sinua välittömänä uhkana.

Myös kannuksien on tarkoituHorse_Riding_near_Broughton_Astley_-_geograph.org.uk_-_211154s tehostaa käskyä, jonka hevonen on jättänyt huomioimatta. Kannusten käyttö vaatii kehittynyttä ratsastustaitoa, jotta niitä ei käytettäisi turhaan tai niillä ei aiheutettaisi vahinkoa hevoselle. Aloittelijan kehon hallinta ja hevosen käsittelytaidot ovat usein sen verran heikolla tasolla, että hän saattaa vahingossa tökätä hevosta kannuksilla, mikä voi aiheuttaa hämmennystä hevosessa, tai käyttää niitä liikaa, jolloin hevonen saattaa lakata vastaamasta muihin komentoihin, kuten jaloilla puristamiseen. Kannuksia tulisi käyttää vasta silloin, kun kaikki muut käskyt on käytetty loppuun. Jos hevonen ei vastaa jaloilla puristamiseen eikä piiskaan, napautus kannuksilla voi saada sen liikkeelle.

Hevonen yleensä reagoi kannusten väärinkäyttöön. Jos ne satuttavat sitä, hevonen saattaa vetää korvansa taakse ja pysähtyä, tai potkia. Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteita. Sekä piiska että kannukset ovat hyviä apuvälineitä oikein käytettyinä, mutta väärin käytettyinä ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja traumoja. Aloittelijan kannattaakin keskittyä perusteiden hallitsemiseen. Tärkeintä on muistaa, että ratsastuksen hienovaraisuus. Kun taidot kasvavat, voi tarvetta piiskalle tai jopa kannuksille ennen pitkää tulla.